Fíkoviny

Vaše okno do světa celebrit

Proč mlít kávová zrna těsně před přípravou kávy: Výhody a důvody

Datum: 22. 5. 2024

Káva není jen nápoj, je to zážitek. A jedním z rozhodujících faktorů, které ovlivňují její chuť a aroma, je čerstvost kávy.

Proč je to tak důležité? A jaké jsou výhody namletí zrn těsně před přípravou? To vše se dozvíme, když prozkoumáme různé typy kávovarů a vliv čerstvého mletí na výsledný produkt.

1. Automatické kávovary: Přesnost a rychlost

Automatické kávovary jsou oblíbenou volbou pro ty, kdo ocení jednoduchost a rychlost přípravy kávy. Tyto stroje mají vestavěný mlýnek, který může být klíčový pro zachování čerstvosti kávy. Kávovary s automatickým mletím umožňují jednoduché nastavení hrubosti mletí, což umožňuje přizpůsobit chuť vaší kávy vašim preferencím. Čerstvě mletá káva poskytuje intenzivnější aroma a chuť, což je něco, co ocení každý milovník kávy.

2. Pákové kávovary: Ruční umění a kontrola

Na druhé straně spektra jsou pákové kávovary, které poskytují kávovým nadšencům možnost získat maximální kontrolu nad procesem přípravy. Zde je důležité mlít kávová zrna přímo před vařením, aby se zachovala co největší čerstvost a aroma.

Pákové kávovary s mlýnkem umožňují uživatelům upravit hrubost mletí podle potřeby, což je zásadní pro dosažení dokonalé chuti. Ruční ovládání tohoto procesu umožňuje baristovi experimentovat s různými faktory, jako je množství kávy, tlak a teplota vody, což vše přispívá k vytvoření dokonalého šálku kávy.

3. Důležitost čerstvého mletí: Proč je to nezbytné?

Důvod, proč je čerstvé mletí tak důležité, spočívá v rychlé ztrátě aroma a chuti kávových zrn po namletí. Káva obsahuje aromatické látky a oleje, které jsou zodpovědné za bohatou chuť a vůni. Tyto látky jsou vystaveny oxidaci, která začíná ihned po namletí. Čím déle jsou kávová zrna namletá, tím více se snižuje kvalita a intenzita chuti kávy. Proto je ideální mletí zrna přímo před přípravou kávy, aby se zachovala co nejvyšší úroveň čerstvosti a aroma.