Fíkoviny

Vaše okno do světa celebrit

Tato kavárna omylem naservírovala optický klam, který lidem vrtá hlavou už desítky let

Datum: 9. 6. 2022

Většina optických iluzí je vytvořena záměrně, ať už proto, aby demonstrovala zajímavou anomálii v lidském vnímání, nebo jen proto, aby si pohrávala s našimi mozky.

Někdy se však optická iluze objeví zcela náhodou, což se stalo v případě této kavárny, kde se zrodila iluze, kterou zkoumali akademici a která nyní přitahuje pozornost na TikToku a Instagramu.

Černobílé dlaždice na vnější straně kavárny vypadají, jako by byly neobvykle klínovitě rozřezány a vytvářely diagonální linie. Ale nejsou. Linie jsou dokonale rovné.

Kavárna Cafe 404 (Not Found) na rohu ulice Perry Road v Bristolu ve Velké Británii, se stala poutním místem fanoušků optických klamů, protože se zde zrodila „iluze kavárenské zdi“ – fenomén, který je studován po celém světě a má dokonce svou vlastní stránku na Wikipedii.

Poprvé si ho všiml Richard Gregory, tehdejší profesor neurologie na Bristolské univerzitě, v roce 1979 (kdy se kavárna jmenovala méně hipstersky).

Gregory si všiml, že vodorovné řady střídajících se tmavých a světlých dlaždic vytvářejí iluzi zúžení, když jsou dlaždice vertikálně mimo linii. K tomu dochází, když jsou linie mezi dlaždicemi v přechodové barvě, například šedé. Pokud zařizujete kuchyň a chcete se vyhnout závrati při každém vaření, sáhněte raději po bílé spárovací hmotě, abyste se tomuto efektu vyhnuli.

Proč se to děje? Na vnímání tmavých a světlých barev zřejmě reagují různé typy neuronů, a proto umístění tmavých a světlých dlaždic způsobuje, že se v naší sítnici ztmavují nebo zesvětlují části spárovacích linek. Pokud je jasová linie spáry kontrastní, dochází k malé asymetrii, která způsobí, že se polovina tmavých a světlých dlaždic posune směrem k sobě a vytvoří tvar klínu. Mozek pak interpretuje linii spárovací hmoty jako šikmou.

Iluzi kavárenské stěny využívají neuropsychologové ke studiu toho, jak mozek zpracovává vizuální informace, ale používají ji také umělci a grafici k záměrnému vytváření působivých vizuálních efektů.

Zdroj: illusionsindex.org

Napsat komentář