Fíkoviny

Vaše okno do světa celebrit

Vidíte mladou ženu nebo babičku? Tato iluze je stará více než sto let!

Datum: 13. 6. 2022

„Mladá žena, stará žena“ patří do kategorie iluzí, kdy lze dvojrozměrnou postavu nebo trojrozměrný předmět vnímat dvěma nebo více výrazně odlišnými způsoby.

Tato iluze, známá také jako Moje žena a moje tchýně, byla vytvořena anonymním ilustrátorem na konci 19. století v Německu a reprodukována na pohlednici. Pozdější známou verzi vytvořil britský karikaturista William Ely Hill (1887-1962). Pozdější známá verze byla poprvé publikována v časopise Puck v roce 1915.

Pokud vidíte pouze mladou ženu, zde je návod, jak objevíte starou ženu: Představte si náhrdelník na krku mladé ženy jako ústa staré ženy. Brada mladé ženy je špičkou nosu staré ženy.

Psychologové z australské Univerzity Flinders a Jihoaustralské univerzity zjistili, že to, co vidíte jako první, může prozradit váš věk. Jejich studie, která byla zveřejněna v časopise Scientific Reports, ukázala, že mladší diváci viděli na obrázku nejprve mladou ženu, starší lidé viděli starou ženu.

Pro svůj experiment získali 383 subjektů (242 mužů a 141 žen) ve věku 18 až 68 let. Obrázek jim byl ukázán jen na půl vteřiny, protože šlo jen o první dojem. Poté byli dotázáni, jakého pohlaví a věku je zobrazená osoba.

Výzkumníci rozdělili účastníky do dvou přibližně stejných skupin, mladších a starších 30 let. Výsledkem bylo, že více lidí mladších 30 let odhadovalo ženu na 25 let a mezi staršími většina viděla ženu starší 60 let.

Zdroj: welt.de

Napsat komentář