Fíkoviny

Vaše okno do světa celebrit

Po optických iluzích jsou novou módou na TikToku sluchové iluze

Datum: 23. 8. 2022

Optické iluze jsou na TikToku masivním trendem. Nyní však TikTokeři zjišťují, že náš zrak není jediným smyslem, který lze oklamat. Dokážou to i naše uši (často s malou pomocí našich očí), jak se ukázalo v záplavě zvukových iluzí na této platformě.

Sluchové iluze vyvolávají falešné vnímání zvuku nebo zvuků. Pravděpodobně jsme se všichni setkali s tím, že jsme špatně slyšeli texty písní, a mnoho sluchových iluzí, které se šíří, závisí na slovech nebo frázích, které lze slyšet různými způsoby. V mnoha případech závisí na tom, že oči ovlivňují uši. Následující TikTok, který vytvořil @j.meadows2215, používá sedm frází s podobným zvukem. Mnoho diváků uvádí, že slyší frázi, na kterou se právě dívali.

Ve výše uvedeném případě mají všechny vybrané fráze mírně podobné zvuky, přičemž se opakují určité souhlásky a samohlásky, a efekt je zdůrazněn díky opakování fráze a výsledné spojnici mezi koncem a začátkem fráze.

@jordan.m.22 What! This is crazy.? #foryou #fyp #crazy #insane #socool #omg #viral #blowthisup #followformorevideo #listen #read #like ♬ original sound – Whistle Worthy

Co se vlastně děje? Psycholožka Diana Deutsch, která se zabývá výzkumem hudebních a řečových iluzí, říká, že sluchové iluze vznikají v důsledku slyšení zvukových vzorců, které jsou vysoce pravděpodobné, i když jsou slyšeny nesprávně. Podle ní je to ovlivněno našimi znalostmi a zkušenostmi s mnoha zvuky, které jsme slyšeli v minulosti. Zvuk, který jsme slyšeli, si spojujeme s tím, čemu jsme věřili nebo co jsme vnímali, a to díky našemu retikulárnímu aktivačnímu systému, který je zodpovědný za to, na co se mozek zaměřuje.

Existují i další typy sluchových iluzí. TikTok, který sdílí @idea.soup, zahrnuje pouze zvuk. Demonstruje něco, co je známé jako Shepardova stupnice, kdy hudba zní, jako by se stále zvyšovala, ale ve skutečnosti je ve smyčce.

@idea.soup it’s called the Shepard Illusion #science #interestingfacts #illusion #loop #coolscience #fyp ♬ dum dum dum dum – Adam 🙂

Je fascinující zkoumat, jak moc lze naše smysly oklamat, a nepochybně existují způsoby, jak toho lze využít v umění a dalších tvůrčích oblastech.

Zdroj: creativebloq.com

Napsat komentář